top of page

Kultúra a mesto: Sila príťažlivosti

V Bratislave sa v dňoch 08.12.-09.12. 2015 koná medzinárodná konferencia Kultúra a mesto: Sila príťažlivosti o význame kultúry pre rozvoj mesta, ktorú organizuje A4 - asociácia združení pre súčasnú kultúru.

Konferencia, ktorá sa uskutoční v priestoroch Pisztoryho paláca chce kriticky preskúmať aktuálne záujmy, vzťahy, spory a otvorené otázky o význame kultúry a jej pozícii v kontexte súčasného európskeho mesta.

Hlavným cieľom je prispieť k diskusii o budúcnosti Európy prostredníctvom preskúmania prínosov kultúrneho plánovania a tvorby kultúrnych politík na úrovni miest a regiónov pre ich udržateľnosť či rozvoj.

Pozvaní rečníci z miest ako Berlín, Viedeň, Praha, Brno, Plzeň, Ľubľana, Tallinn, Záhreb, Košice atď. budú diskutovať o príkladoch úspešných transformácií miest v dôsledku premysleného kultúrneho dialógu a plánovania.

Počas dvoch decembrových dní v štyroch paneloch budú prediskutované nasledovné témy:

Akú rolu môžu hrať pri formovaní kultúrnych politík v mestách občianske iniciatívy, ktoré sú v poslednej dobe na vzostupe? Panel: Bottom-up vs. top-down kultúrne politiky. Diskutujú: Emina Višnjić (HR), Simon Kardum (SI), Michal Hladký (SK), Simona Škarabelová (CZ). Moderuje: Olga Škochová Bláhová (CZ)

Aká by mala byť vízia kultúrneho mesta a ako dosiahnuť jej udržateľnosť pri zapojení všetkých druhov aktérov? Panel: Kultúrne mesto: vízia udržateľnosti. Diskutujú: Ivo Nesrovnal (SK), Magda Vášaryová (SK), Viktor Piorecký (CZ), Matěj Stropnický (CZ). Moderuje: Michal Hvorecký (SK)

Ako môžeme formovať miestnu a regionálnu kultúrnu politiku z pohľadu medzinárodnej kultúrnej spolupráce? Panel: Kreatívna Európa. Diskutujú: Vesna Čopič (SI), Gernot Wolfram (DE), Jiří Sulženko (CZ). Moderuje: Zora Jaurová (SK)

Ako prispieva kultúra k vytváraniu identity, špecifickému charakteru a rozvoju miest? Panel: Kultúra – mestotvorný faktor. Diskutujú: Marcin Poprawski (PL), Elisabeth Leitner (AT), Maroš Krivý (SK). Moderuje: Fedor Blaščák (SK)

Viac informácií na www.kulturaamesto.sk.

Súčasťou konferencie je sprievodné podujatie PechKucha Night.

Konferencia je jedným z výstupov projektu Partnerstvo pre kreatívnu Bratislavu podporeného z Dotačného systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky pre rok 2015, programu Pro Slovakia a z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014, oblasť podpory: Demokracia, dobrá a transparentná správa vecí verejných - Zvýšenie zapojenia MVO do tvorby politík a rozhodovacích procesov na miestnej, regionálnej a národnej úrovni. Správcom fondu je Nadácie otvorenej spoločnosti. Partnermi podujatia sú tiež Creative Europe Desk Slovensko, Goethe-Institut Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj, Mestská časť Bratislava Staré Mesto, o.z. Punkt a Hotel Mercure


Recent Posts
bottom of page